Kapitalismin yö Taiteiden yönä to 24.8 Antikvariaatti Sofiassa

Taiteiden yönä to 24.8 Antikvariaatti Sofia (Vuorikatu 5) täyttyy jälleen kapitalismista. Onko kapitalismi keikahduspisteessä, vapauttavatko markkinat, ja voiko kapitalismi vielä laajentua? Entä millaista oli talous ennen kapitalismia?

Tervetuloa kartuttamaan pääomaasi. Ilta täynnä tiedon kysyntää ja yöllistä tarjontaa.

Vapaa pääsy. Tarjoilua.

Klo 17. MARXIN PÄÄOMA 150 VUOTTA – 100 VUOTTA PÄÄOMAA SUOMEKSI.

Marxin Pääoman suomennoksesta tulee kuluneeksi 100 vuotta. Teoksen suomennoshistoriaan mahtuu niin kabinetteja kuin vankiloitakin, ja teoksen suomentaja Oskari Wilho Louhivuori ja suomennoksen tarkastajat Edvard Gylling ja Otto Wille Kuusinen päätyivät Suomen sisällissodan vastapuolille. Tohtoriopiskelija Paula Rauhala ja dosentti Jussi Silvonen keskustelevat Pääoman erikoisesta suomennoshistoriasta.

Klo 18. VAPAUDEN MARKKINAT. UUSLIBERALISMIN KERTOMUS.

Onko uusliberalismi tuonut maailmaan hyötyä, kärsimystä vai kumpaakin? Miltä uusliberalismin kertomus näyttää kriittisesti tarkasteltuna? Paavo Löppönen kertoo kirjastaan Vapauden markkinat. Uusliberalismin kertomus. Löppönen on Suomen Akatemian entinen arviointi- ja kehittämisjohtaja, joka on työskennellyt yhteiskuntapolitiikan valmistelijana valtioneuvoston kansliassa ja eduskunnassa. Haastattelijana Kimmo Jylhämö.

Klo 19. LAAJENEVA KAPITALISMI – KOLONIALISMISTA JAKAMISTALOUTEEN.

Kapitalismin historia on samalla sen laajenemisen historiaa. Yliopistonlehtori Teppo Eskelinen pohtii kapitalismin laajenemisen vaiheita. Eskelinen on kirjoittanut kapitalismin laajentumisen dynaamisuudesta Rosa Luxemburgin, immateriaalitalouden ja jakamistalouden näkökulmista. Eskelisen kirja Sorron rajat. Rosa Luxemburg poliittisen liikkeen, talouden ja siirtomaavallan teoreetikkona ilmestyi vuonna 2015. Haastattelijana Hanna Kuusela.

Klo 20. FOSSIILIKAPITALISMIN LOPPU. MITEN KEHITYKSEN SUUNNAN VOI MUUTTAA?

Fossiilikapitalismi ja jatkuvan talouskasvun ihanne ovat työntäneet maailman kuilun partaalle. Miten kehityksen suunnan voi kääntää? Keskustelua kirjoista Loppupeli. Onko maailma keikahduspisteessä? ja Talous kasvun jälkeen. Keskustelijoina dosentti Jussi T. Eronen BIOS-tutkimusyksiköstä ja Talous kasvun jälkeen -kirjan kirjoittaja Tuuli Hirvilammi.

Klo 21. TALOUS ENNEN KAPITALISMIA

Millaista oli talous ennen kapitalismia? Oliko hopeakaivosten ehtyminen syy Rooman taloudelliseen tuhoon? Nousiko Mesopotamia aikansa talousmahdiksi kirjoitustaidon ansiosta? Taloushistorian professori Sakari Heikkinen keskustelee Johan Söderbergin kirjasta Maailman taloushistoria, joka kuvaa taloushistorian linjat ihmiskunnan alkuhetkistä vuoteen 1800. Kimmo Jylhämö haastattelee.

Järjestäjinä: Antikvariaatti Sofia, Vastapaino, Karl Marx -seura, Gaudeamus, Tutkijaliitto